Saturday, January 15, 2011

How to turn the colour accent off on a Canon G10 (or G11, I'm told)

About 8 months ago, I accidentally turned on the video colour accent (where it shoots in black and white with one other hero colour) on my Canon G10 and scoured the net looking for a way to turn it off.

I found someone with exactly the same problem as me, but unfortunately the answer (read the manual) wasn't helpful as the manual doesn't explain how to turn this function off - only how to turn it on.

I finally figured it out for myself (but it did take months of trying), so here's the answer for anyone who's having the same issue.

  1. Just turn your camera on and make sure it's in video mode.
  2. Now turn the control dial (the wheel you'd use to scroll through your photos) and you'll see different video options appear - just select the plain video camera image.
  3. You're done.
If anyone is still having tro0uble with this, feel free to email me at kate.lightfoot.art@gmail.com

xk

24 comments:

BMcG said...

so simple, yet i can see how that would take months to remedy. much thanks

Test said...

Yes! Thank you. I know my G10 very well yet have been confounded by my accidental color swap option. Easy fix. Thanks alot.

Ben Sands said...

Brilliant! I've been scouring manuals and other sources too - for months! So simple when you know how! Thanks a million!
Ben

John Torgan said...

Perfect- Thanks so much.

Bonjour said...

holy crap that was so simple and it took me so long to change it back. you are awesome. thanks a bunch!

Bilal Ojjeh said...

Many thanks. I was about to give up on my G10.
So many wasted videos... but really looking forward now to take new ones.

Satomi R said...

OMG THANK YOU SO MUCH!!!!

Jaimeson Keegan said...

Man. This was a huge help. Thanks so much for saving our Christmas videos!

Calvin Quinn said...

Just came back from vacation and had color swap on all that time. Glad I found your post. Thanks!

Joel Magill said...

Have a G11 but the cure is exactly the same, Love you Kate, for saving my sanity...... Joel.

Sarah Connor said...

Good lord, how could I not figure that out?? Had to have pressed every other combination but that. Thank you!! P.S. Works same on a G11.

Incredible Flying Car said...

THANK YOU!

James Rimmer said...

OMG! Thank you SO MUCH! This has dumb founded me for as long as I have had this camera (4 years)! I accidentally set it way back when and couldn't figure out how to reset it back.

Navid M.Rohani said...

Thank you so much.I had same problem today with my G11 camera and I couldn't figure out it.but now I did.

Navid
(Vancouver)

Leejackdesign said...

you rule!!!!

Pete Big said...

Thank you, very helpful
Rezolved it in 5 seconds
Best wishes

Miriam Figueras said...

You saved my life! Thank you for this post. It seems like a minor issue but I didn't know what to do anymore.

Ashlee said...

THANK YOU!!!!

richelle said...

Thank you!!

Mal said...

Thank you Kate and thankyou Google for allowing me to find Kate. You're both stars.

Crystal Maria said...

I'm still having trouble fixing this issue. I have a G11. I twist and twist and nothing changes on the screen. Please help

Crystal Maria said...

Hi. I have a g11. This is not resolving issue. Any tips? Nothing changes on the screen when I move the wheel. Also to view pictures I have to press not turn? Im pressing where the flash symbol is.

achilles2 said...

Ahh! Thank you SO much!! Ours has been set to that awful colour accent for 2 years now...and could NOT figure out how to fix it!!
You're a lifesaver - seriously! We just videoed a play our kids did a few days ago, and it was the usual black and white, with some pink accents...haha
I had tried SOOOO many times to fix it, and just nothing. THANK YOU!!!!

Unknown said...

Thank you thank you!!!